Kefir, hemlagad kaukasisk filmjölksdryck
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

 

Kockskolan:

 

Om kefir >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kefir, hemlagad kaukasisk filmjölksdryck

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 60

Kcal / portion: 64

GBR (GI) / port: 1

Recept: 640 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 107 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om kefir > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (24 tim + 10 min )

Se film, klicka på "Donna" under bilden ovan. För att göra kefir måste man ha kefirkorn (bild ovan t.v.) vilka kan köpas i hälsokostbutiker eller använda egenodlade. Se kommentar, läs mer > Om kefir.

  1. Lägg kefirkornen i en burk med lock. Häll på mjölk, stäng locket och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.
  2. Sila soppan. Lägg tillbaka kefirkornen i bunken och fyll på med ny mjölk för framtida bruk. Kan stå en vecka i kylskåp innan konsumtion. Skall den stå i två veckor behövs dubbel mängd mjölk.
  3. Spadet används naturell som filmjölksdryck. Kan sparas en vecka eller så i kylskåpet.
  4. Överjäst: Är mängden mjölk för lite i förhållande till mängd kefirkorn kan soppan skikta sig. Kan också bero på för hög temperatur. Den kan dock fortfarande ätas eller användas på annat sätt efter omrörning. Den är dock lite surare än vanlig kefir. 
  5. Smaksättning: Spadet kan smaksättas med frukt, vanilj och annat, till exempel med skal från apelsin (se filmen). Låt stå och dra en halv dag eller så i rumstemperatur innan konsumtion. Ju längre desto surare. Kan också sparas en vecka i kylskåpet.
  6. Kefirost: Sila soppan med kefirkorn i en silduksställning, eller i trådsil med stort kaffefilter. Plasta över och ställ in i kylen för att rinna av i ett dygn eller två. Ostmassan i silen kan användas till glass, desserter eller drinkar. Avrunnet spad till dryck och annat. Se filmen.
  7. Kefirbröd: Kefir kan användas som brödvätska på liknande sätt som filmjölk.

Kockens kommentar

Färdig kefir kan med fördel ingå som ingrediens i desserter, andra drycker som smoothies, eller som degvätska bröd (se recept via länk nedan). Fungerar också utmärkt till att starta surdeg eller till surning av kål (surkål) och liknande. Gäller inte färdig butikskefir.

Kefir är en av de äldsta surmjölksprodukterna med ursprung från de kaukasiska herdarna (Kaukasus = bergskedja i Georgien, Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland). Kefiren förvarades i getskinnspåsar utanför dörren och förbipasserande förväntades knacka på påsen för att röra om i blandningen. Tillverkning av de vita kornen överfördes från generation till generation, samtidigt som man inte kunde ge kornen till vem som helst, för det tyckte inte andarna om. Dock gick det bra stjäla (efter överenskommelse) för då märkte inte andarna detta. Läs mer > Om kefir.

Alternativ

Ryskt kefirbröd

Kalljästa kefir frukostbullar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem