Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 16

Så vänder man ner >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 361

Kcal / portion: 377

GBR (GI) / port: 1

Recept: 6027 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 24%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 104 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så vänder man ner > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Se film, klicka på "Kuchenfee" under bilden.

  1. Förbered: Grovhacka choklad. Smält smör. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut märgen. I filmen tillsätts hälften av märgen i tårtbottnen och resten inklusive stång kokas med i krämen. Alternativt allt i krämen. Vanillinsocker är ett alternativ till vaniljstång.
  2. Rita 7 eller 8 cirklar 26 cm breda på bakplåts­papper. Vänd pappret så att färgen inte smetar av sig på degen.
  3. Förvärm ugnen på 175°C.

Kräm:

  1. Rör ut stärkelsen med lite mjölk till flytande massa.
  2. Koka upp resten av mjölken med vanilj och socker. När mjölken kokar ta bort vaniljskalet och tillsätts stärkelsen. Rör om kontinuerligt tills det kokar upp på nytt. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt chokladen och rör om till den löst upp i smeten. Ta av från värmen, täck med plastfilm och låt kallna helt på sval plats.


Tårtbottnar
:


  1. Vispa äggvitan styv (raka toppar) med 3/4-del av sockret tillsatt efter en stund. Läs mer > Så vispas ägg.
  2. Vispa äggulorna med resten av sockret tills blekgult och bildar strängar. Läs mer > Så vispas ägg.
  3. Vänd ner 1/3-del i taget av äggvitan försiktigt i gulorna. Läs mer > Så vänder man ner.
  4. Smet: Sikta över mjöl som vänds ner och sedan flytande avsvalnat smör. Bearbeta smeten så lite som möjligt så att smeten inte faller ihop (framgår inte riktigt i filmen pga. snabbspolning).
  5. Fördela smeten tunt på bakplåtspapprets cirklar med en tårtpalett.
  6. Grädda tårtbottnarna tills ljust gyllenbruna i cirka 10 minuter. Låt svalna och lossa från pappret.

Smörkräm:

  1. Vispa smöret mjukt och luftigt med florsocker tills blekgult. Tillsätt chokladkrämen som inte får vara varm. Klassiskt är att smaksätt krämen med lite rom.

Forma tårta:

  1. Bred ett tunt lager smörkräm på varje tårtbotten med tårtspade och stapla dem på varandra. Ställ in tårtan i kylen i minst 3 timmar.
  2. Jämna till tårtan tills helt rund om så önskas. Smeta överbliven kräm på och runt tårtan.
  3. Glasera (med eller utan nougat): Smält choklad i mikro eller över vattenbad (läs mer > Så smälts choklad). Rör ut smör och nougat i chokladen till flytande smet som inte får vara för varm. Häll smeten över tårtan så att den täcks (se recept > Glasera med tempererad mörk choklad). Ställ in tårtan i kylen för att stelna. 

Kockens kommentar

I Filmen bakas en tårtbotten som i Tyskland kallas Bisquitboden, vilket är en så kallad äggskumsbaserad sockerkaks­botten till skillnad från vanlig sockerkaks­botten som vispas med hela ägg (ty. Rührteigboden). Vanligt sockerkaks­botten kan också användas. Läs mer > Om tårtbottnar.

Prinzregententorte (kronprinstårta): Prinsen i fråga som tårtan tillägnades var Luitpoid Karl Wilhem Ludwig av kungadömet Bayern, kronprins från 1886 och ställföreträdande regent 1886-1912 för sin mentalt sjuke kusin. Tårtan hade ursprungligen 8 lager med sockerkaka och chokladkräm emellan, vilket avsågs reparenterna Bayerns åtta distrikt. Efter Andra Världskriget blev man av med ett distrikt, varvid antalet lager minskades till sju.

Alternativ

Glasera med tempererad mörk choklad

Glasera med ganache spegelglasyr

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem