Ganachetårta, chokladtårta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Chokladens karaktär >

 

 

Om kladdkaka, brownie >

 

 

Så tempereras choklad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ganachetårta, chokladtårta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 534

Kcal / portion: 377

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4524 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 42%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 71 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Chokladens karaktär > Äts ej

Om kladdkaka, brownie > Äts ej

Så tempereras choklad > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 8 tim )

Se film, klicka på "Laura" under bilden ovan.

  1. Sätt ugnen på 175°C. Finhacka choklad och lägg i en bunke.
  2. Tårtbotten: Smöra formens botten och kanter. Ströbröas kanten får man fin rand av ströbröd runt tårtan när den lossas från springform med kniv. 
  3. Mosa kexen. Mixa/blanda med smör till en grynig ganska fast massa. Tryck ut massan i pajformen. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Ganache: Värm upp grädde och smör så att smöret helt löst upp sig med grädden. Häll detta över chokladen och låt stå cirka 5 minuter utan att röra om. Rör samman chokladblandningen till en jämn och fin smet. Använd gärna stavmixer, men undvik att få in luft i smeten. Lite flingsalt ger fin brytning mot chokladen.
  5. Tårta: Häll smeten på tårtan och ställ in i kylskåpet i 8 timmar eller över natt.
  6. Servera gärna med skivade jordgubbar.

Kockens kommentar

Digestive choklad brukar vara med mjölkchoklad och lite söta. I brist på sådana kan andra kex användas som vanliga digestive, mariekex och liknande. Tillsätt i så fall gärna lite kakao och socker i degen.

Ganache är chokladkräm bestående av choklad och grädde. Lite smör ger krämen glansig yta. Ju mer choklad kontra grädde desto fastare kräm, i detta recept i relation 1,5/1 (300g choklad/200g grädde). Som fyllning i praliner används vanligen en fördelning runt 1/1, det vill säga lika delar = krämigare (läs mer > Ganache, chokladkräm). En simplare variant av chokladtårta är kladdkaka (läs mer > Om kladdkaka, brownie).

Passar till

Ganache, chokladkräm

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem