Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal styck: 24

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Om Caręme >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3241 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 58 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Om Caręme > %

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Home Cooking" under bilden.

  1. Äggkräm (fr. créme pâtissičre): Separera gulor från vita. Vispa samman äggulor med socker väl i en bunke. Tillsätt majsstärkelse.
  2. Häll mjölk i en kastrull. Koka upp, ta av från plattan. Vispa ner 1/3-del i äggsockret till jämn smet. Häll över i mjölkkastrullen. Vispa samman.
  3. Ställ kastrullen på värmen och koka upp under omrörning tills smeten tjocknat till krämig konsistens. Rör ner vanilj. Häll upp i skål och låt svalna i 10 minuter. Rör ner smör tills det löst upp sig i smeten. Ställ åt sidan.
  4. Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept > Pâte ā choux.
  5. Förvärm ugnen på 180°C.
  6. Forma: Lägg bakplåtspapper på bakplåt. Fyll en spritspåse med en 1- centimeters rund tyll och spritsa ut korvbrödslånga remsor på plåten. Sikta/ströa över florsocker (ej nödvändigt).
  7. Grädda: Sätt in mitt i ugnen. Efter 10 minuter ställs luckan på glänt någon centimeter med hjälp av skaftet på en träslev för att släppa ut ånga. Baka vidare i cirka 30 minter till gyllne bröd.
  8. Ta ut brödet och lägg på galler att svalna. Stick ett hål i änden med trästicka för urluftning. Stick tre hål i botten på varje med en 5 mm tyll.
  9. Fyllning kräm: Rör om fyllningssmeten och häll den i spritspåse med en 5 mm tyll. Spritsa in kräm i de nyss gjorda hålen. Skrapa bort överskott.
  10. Garnityr (ganache): Finhacka choklad. Lägg över i bunke. Värm upp grädde i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om så att chokladen löser upp sig grädden. Doppa eclairernas ovansida i choklad. Vänd och låt chokladen stelna.  

Kockens kommentar

Variera eclairerna med annan fyllning till exempel äppelmos eller annan fruktkräm. Äggkrämen kan smaksättas med kaffe i stället för vanilj och så vidare. Läs mer om créme pâtissičre > Om vaniljsås/-kräm.

Eclairer liksom petit choux tillagas av chouxdeg, som ger bröd med hålrum (läs mer > Om chouxbakelser). Bakverket skapades på 1800-talet i Frankrike och begreppet omtalas i skrift 1860. Innan dess kallades bakverket "pain ā la Duchesse" eller "petit duchesse". Det spekuleras i om det var Marie Antoine Caręme (se dito) som skapade bakverket, men han dog 1833.

Alternativ

Pâte ā choux grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem