Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Om fromage, bavaroise >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 74 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Om fromage, bavaroise > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Se film > klicka på "aufeminin1" under bilden.

  1. Smet: Knäck äggulor i en tjockbottnad kastrull. Vispa samman med socker tillsatt lite i taget. Vispa 2-3 minuter tills smeten bleknar och formar band (läs mer > Så vispas ägg). Tillsätt mjöl och lite mjölk så att smeten blir lite lösare.
  2. Vanilj: Skär vaniljstången längs med i två delar. Skrapa ur kärnan. Tillsätt detta och stång i mjölken. Alternativt använd vannelinsocker eller vaniljpulver i den färdiga smeten.
  3. Koka: Koka upp resten av mjölken med vanilj­stång. Häll den kokande mjölken långsamt ner i äggsmeten under vispning.
  4. Sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp långsamt. Rör med vispen och se till att den når hela botten på kastrullen. När såsen börjar koka kan den klumpa sig, men blir snart slät igen under vispning. Fortsätt småkoka 2-3 minuter över måttlig värme så att mjölet blir kokt och smeten tjocknar. Akta så att krämen inte bränns vid.
  5. Ta av kastrullen och tillsätt smaksättare. Om krämen inte skall användas direkt skrapas krämen ner från kanterna. Täck med plast eller lägg på ett par klickar smör för att förhindra skinnbildning.

Kockens kommentar

Vaniljkräm = äggkräm + vanilj. Om man inte använder vaniljstång kan man blanda alla kalla ingredienser utom smaksättare och sedan koka krämen. Äggkräm används i bakverk som tårtor, i eklairer och praliner. Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.

Bavarois: Crème pâtissèrie kan användas i dessertkrämen Bavaroise. Läs mer > Om fromage, bavaroise.

Passar till

Eklairer

Wienerbröd

Chokladpraliner

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem