Glace au four / Omelette Norvegienne / Baked Alaska - glass i ugn
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gasbrännare >

 

 

Om glasstårtor >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Glace au four / Omelette Norvegienne / Baked Alaska - glass i ugn

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 507

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2027 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 7%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 253 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Gasbrännare > Äts ej

Om glasstårtor > Äts ej

Om glass > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning (30 min )

  1. Halvtina hallon.
  2. Sätt ugnsgrillen på högsta värme.
  3. Skär till tårtbotten så att den får samma yta som glasspaketet. Lägg bottnen på ett ugnssäkert fat eller i en ugnssäker form.
  4. Maräng: Vispa vitorna till hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt socker och fortsätt vispa i cirka 1 minut tills maräng­smeten är fast och toppig. Allra bäst är att tillaga italiensk maräng (se dito recept via länk nedan). 
  5. Tårta: Lägg hallonen på tårtbottnen. Lägg glassen ovanpå hallonen. Bred på eller spritsa maräng­smeten runtom så att allt täcks väl. Det är viktigt att all glass och även sidorna är täckta av marängsmet. Strö över mandelspån. Med sprits kan man skapa fantasifullare tårta än bild ovan. 
  6. Ugn: Ställ in i övre delen av ugnen i cirka 30 sekunder tills ytan börjar bli ljusbrun. Passa noga! Alternativt använd en gasbrännare.
  7. Ta ut den ur ugnen och servera genast.

Kockens kommentar

Begreppet Glace au four är svenskt skapat av GB-glass i slutet av 1940-talet som ett tips att lyxa till bolagets glassbomber. I Frankrike kallas glasstårtan Omelette surprise eller Omelette norvégienne. Att man i Sverige använde franska för denna efterrätt var för att det lät finare och att kalla den för norsk glass gick ju inte an. Av samma skäl stavades Glacebolaget (GB-glass) på franskt vis. Det franska begreppet Omelette ā la Norvégienne presenterades på Grand Hotel i Paris till världsutställningen 1867. Man använde sig av Benjamin Thomsons (greve Rumford) upptäckt 1804 av marängens värmetåliga egenskap. Vid tillfället för upptäckten bodde han i Bavaria (Bayern). Konditorn på hotellet trodde att Bavaria låg i Norge, därav namnet. Läs mer > Om glasstårtor.

Alternativ

Italiensk maräng

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem