Hemlagad räkbuljong, räkfond
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Mängd fond dl: 3

Om skaldjursbuljong >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

Silduk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad räkbuljong, räkfond

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 55

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0

Recept: 366 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 4%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 222 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om skaldjursbuljong > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Silduk > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 1 tim )

Använd rester efter en måltid, alternativt skala räkor. Räkköttet äts naturell som måltid, till soppa eller annat.

  1. Skär lök och morot i små bitar.
  2. Svetta: Hetta upp smör i en stekkastrull och stek skalen i cirka 5 minuter utan att bränna. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 15-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
  3. Sjud: Tillsätt tomatpuré och vin. Fyll på med vatten så att det täcker. 
  4. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 10-15 minuter. Rör om några gånger.Ta av från värmen och låt stå och dra i en halvtimme.
  5. Sila av och häll buljongen i en ren kastrull. För extra fin buljong, sila även genom silduk.
  6. Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Smaka av, men var försiktig med salt.
  7. Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.
  8. Använd buljongen till fisk- och skaldjurssoppor, i såser eller till pochering av fiskfilé.

Kockens kommentar

Andelen skal på en räka 40-50% (norm 43%). Resten är kött och rom. Läs mer, klicka på ingrediens > Räkskal. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré bör alltid ingå. I brist på tomatpuré kan man använda två finhackade tomater per 500 gram skal. Alkohol av olika slag kan användas, men bäst är att använda dessa i samband med tillagning av den rätt som buljong/fond används till.

En buljong kokas ner till fond för att koncentrera smaken. Kokas den ner ytterligare till gräddliknande konsistens får man en koncentrerad fond. En fond eller koncentrat är lättare att använda vid matlagning. Om en buljong har för svag smak är det svårt att rätta till detta i en maträtt, men är den för stark kan den alltid spädas med vatten.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem