Piroger med jäsdeg - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal piroger: 12

Kockskolan:

 

Om piroger >

 

 

Om inbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Piroger med jäsdeg - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 283

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 11

Recept: 1851 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 55 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om piroger > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Värm mjölk med smör fingervarmt (37ºC). Smula jäst i en bunke. Häll mjölksmöret över och rör tills jästen löst sig. Rör ner mjöl och knåda till smidig deg. I degblandare cirka 8 minuter. Täck med duk och låt jäsa i 1 timme.
  2. Förbered tillbehör. Se alternativ via länkar nedan.
  3. Kavla: Dela degen i 2 delar. Kavla ut på mjölat bakbord tunt (~3 mm), till cirka 3x2 decimeter. Skär ut 6 fyrkanter. Gör likadant med nästa degklump. Alternativt stansa ut rundlar, vilket ger klassiska halvmånepiroger.
  4. Sätt ugnen på 225ºC.
  5. Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten och en nypa salt.
  6. Lägg på 1-2 msk fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med uppvispad ägg. Vik ihop till trekanter (respektive halvmånar). Tryck till kanterna med piggarna på en gaffel. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa 15 minuter.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter till fin yta.
  8. Piroger kan serveras varma eller kalla. Sallad passar som tillbehör. Det går bra att frysa in piroger.

Kockens kommentar

Piroger har sin hemvist i Östeuropa. De kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Bra till lunch, utflykt, smörgåsbord, eller till soppa. Läs mer > Så lagas piroger.

Fyllningar till pirog

Köttfyllning

Köttfärsfyllning

Svampfyllning

Laxfyllning

Ansjovis- & äggfyllning

Skaldjursfyllning

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem