Filbunke, traditionell filmjölk
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner (ā 4 dl): 3

 

Kockskolan:

 

Om surmjölk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Filbunke, traditionell filmjölk

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 60

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 3

Recept: 724 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 402 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om surmjölk > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning (15 min + 24 tim )

  1. Hetta upp mjölken till 90°C i en kastrull, den får inte koka. Låt svalna till rumstemperatur.
  2. Rör ner filmjölk. Häll upp i portionsskålar. Täck med plastfilm eller duk och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  3. Ställ in i kylskåp och låt den bli kall innan servering.
  4. Garnering: Klassiskt är att smaksätta med strösocker eller honung, mald kanel, eller ingefära. Alternativt med vad som behagas.

Kockens kommentar

För fylligare smak kan lite vispgrädde ingå.

Filbunke: Traditionellt tillreddes surmjölk (filbunke) genom att låta råmjölk (opastöriserad komjölk) i en bunke stå orörd i rumstemperatur ett dygn eller så för att jäsa (surna). Det är de naturliga mjölksyre­bakterierna i mjölken (Lactobacillus) som får den att stabiliseras och bli syrlig. Sådan surmjölk blir lite puddingliknande med ett lager vispgrädde på ytan.  Dagens saluförda komjölk kan inte användas eftersom bakterierna oskadliggjorts av pastöriseringen. Har man inte tillgång till en ko kan man göra filbunke genom att tillsätta lite filmjölk i standardmjölk. Ett klassiskt alternativ är så kallad långfil. Läs mer > Om surmjölk.

Alternativ

Långfil

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem