Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 7

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 127

GBR (GI) / port: 1

Recept: 892 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 63 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Om glass > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Gelatin: Används gelatinpulver eller blad måste detta lösas upp i varm vätska och röras ut tills klumpfritt. Snabbgelatinmix kan tillsättas direkt.
  2. Blanda väl grädde, mjölk, socker och gelatin. Tillsätt smaksättare mot slutet, i detta fallet vaniljextrakt. Eventuell likör eller annan alkohol tillsätts mot slutet av frysprocessen.
  3. Kyl ner smeten i kylskåp till under 15°C.
  4. För-starta maskinen så att den blir kall. Maskinen skall vara igång när smeten hälls i maskinen och skall inte stoppas under kylningen.
  5. Häll smeten i glassbehållaren. Stäng av när glassen blivit seg. Blandas den för länge blir smeten hård. Vissa maskiner stannar av sig självt. Det tar 15-60 minuter beroende på maskin och mängd glass.
  6. Servera: Glassen är nu klar att avnjutas, men smälter fort på tallriken. Önskas fastare kräm ställs behållaren i frysen 30-60 minuter. Rör om innan servering.
  7. Förvaring: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar iskristaller. Ställ in i frysen. Efter 3-4 timmar är den hårdfryst. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serverings­temperatur är -15 till -12°C.

Kockens kommentar

Glass med låg andel grädde behöver gelatin eller liknade för att bli stabil. Vid en gräddandel på 50%+ brukar inte stabiliseringsmedel tillsättas, vilket ofta gäller för glassrecept på internet, liksom för recepten på denna hemsida. Fettandelen i sådana recept brukar ligga på 18-19%, ibland högre, att jämföras med detta recepts andel på 15%. Läs mer > Så lagas glass.

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Sjuden glass ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Se recept > Sjuden glass.

Alternativ

Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin

Hemlagad vaniljglass uta glassmaskin

Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskin

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem