Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 15

Så tilllagas glass >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad sjuden glass med brynt smör

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 215

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3224 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 27%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 67 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så tilllagas glass > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Om glass > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden ovan.

  1. Bryn smör och låt det svalna. Dela vaniljstång på längden och skrapa ut märgen. Dela ägg och lägg gulorna i en bunke.
  2. Vispa samman gulor med socker. Tillsätt brynt smör och vanilj inklusive vaniljskidan (skalet). Tillsätt mjölk och grädde. Rör om.
  3. Värm upp: Häll över i en kastrull och värm på medelvärme under omrörning tills smeten börjar tjockna något. Rör om med gummispade så att hela smeten värms upp jämnt. Ta av från plattan vid 80°C (72-82°C) Smeten får inte koka. Häll över i en bunke. Ta bort vaniljskidan.
  4. Kyl smeten innan hälls i glassmaskinen. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
  5. Glassmaskin: Starta glassmaskinen i förväg så att den blir kall. Rör om i glasskrämen, häll i bunken och starta blandningen. Glassen är klar efter 30-60 minuter. Vissa maskiner stänger av sig själva.
  6. Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
  7. Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Fettrik glass som denna måste tinas innan servering och serveras på gränsen till rinnig.
  8. Tillbehör: I filmen serveras glassen med smörstekta brödsmulor och smultronmaränger. Arla Unik garnerar med vitmögelost. Se kommentar. 

Kockens kommentar

Har man inte glassmaskin häller man smeten i en bunke (brödform) och ställer in i frysen i 3-4 timmar. Rör om med jämna mellanrum i smeten under frysprocessen för att minska kristallbildning. Ju oftare desto bättre.

Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.

Bilden från Arla Unika som är en hemsida som vill lyfta mejeri till gastronomisk världsklass (läs mer på > arlaunika.se). Deras recept enligt nedan.

Ingredienser:

  • 130g pimpat brynt smör
  • 500g vispgrädde (fetthalt 40%)
  • 200g lantmjölk (fetthalt 4,5%)
  • 150g rörsocker strö
  • 3g salt
  • 6 äggulor

Tillagning:

  • Hetta upp grädde, mjölk, socker och salt till strax under kokpunkten.
  • Tillsätt därefter äggulorna och rör samman till en glassmassa.
  • Medan glassmassan fortfarande är varm, tillsätt det brynta smöret.
  • Frys glassen i maskin eller på annat sätt.
  • Dekorera eventuellt med pimpad karamellsten.

Pimpat brynt smör, här = brynt smör smaksatt med lite Karamellsten. Karamellsten = vitmögelost från Troldhede Mejeri. Pimpad = "göra lyxigare".

Alternativ

Sjuden vaniljglass

Sjuden chokladglass

Sjuden vit chokladglass

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem