Kulfi, kallfryst indisk glass
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 355
Kcal / portion: 206
GBR (GI) / port: 5
Recept: 3711 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 24%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 8 tim )
Se film, klicka på "Hotkins" under bilden.
- Koka upp hälften av grädden med saffran. Ställ i kylskåp över natt.
- Krossa, finhacka pistagenötter.
- Kräm: Ta ut grädden och tillsätt resterande grädde. Vispa krämen fast (= mjuka toppar). Tillsätt kondenserad mjölk, kardemumma och nötter (spar en del till garnering). Vispa samman till jämn smet.
- Frys: Häll upp i formar och ställ in i frysen i 3-4 timmar. Servera.
Kockens kommentar
Traditionell kulfi tillagas på mjölk som kokas under lång tid tills volymen minskat avsevärt och smaken koncentrerats. Serverades i små lerkrus kallad "matki" mer som godis än glass i brist på is. Det finns olika varianter kulfi. Kan också tillredas på grädde och ägg, samt smaksättas på olika sätt. Ibland tillsätts majsstärkelse eller andra förtjockningsmedel. Läs mer > Om glass.
Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)