Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om frityrsmet >

 

 

Så friteras skaldjur >

 

 

Så friterar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 72

Kcal / portion: 444

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1778 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 0%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 618 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om frityrsmet > Äts ej

Så friteras skaldjur > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Förbered hemlagad tempurasås om sådan önskas, se recept via länk nedan.
  2. Smet: Använd färdig tempuramix eller rör noga samman vetemjöl, stärkelse och bakpulver i en bunke. Skala räkorna. Fisk skärs i munsbitar. Skär sötpotatis i halv centimeter­tjocka skivor (skalet kan vara kvar. Skär bort torr fotända på sparris. Skala lök och skär ut ringar. Skär bort foten på portabella, stora champinjoner halveras. Häll kallt vatten i en kanna, kyl med isbitar.
  3. Förväll gärna lökringar och sötpotatis någon minut. Kyl av i kallt vatten. Akta så att inte sötpotatisen kokar för länge, för då faller den sönder. 
  4. Lägg upp varorna så att det blir lätt att fritera. Lägg ut hushållspapper på fat för fettavrinning.
  5. Tillbehör: Skala och riv rättiga. Finhacka inlagd ingefära. Lägg upp portionsklickar på tallrikar. Häll upp tempurasås i portionsskålar. Skär citron i klyftor. Duka.
  6. Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man. Oljan skall vara het när smet blandas.
  7. Smet: Mjölblandningen rörs snabbt ihop med iskallt vatten strax före fritering, bara så pass att allt blandas. Lite slarvigt med chopsticks eller en gaffel, till en lite klimpig halvlös smet, tjock som vispgrädde. Används genast, smeten skall inte vila. Skall större mängder friteras blandas lite smet i omgångar.
  8. Fritera: Grönsaker friteras före skaldjur och fisk. Fritera lite i taget. Se till så att bitarna inte fastnar i varandra. När bitarna fått fin färg efter några minuter är de klara. Ta upp med hålslev och lägg över på hushållspapper för avrinning. Salta lätt. Servera snarast med citronklyfta till.

Kockens kommentar

Det finns färdigblandad tempuramix och tempurasås i asiatiska butiker. Välj grönsaker enligt eget tycke, det mesta fungerar. Läs mer > Om tempura, där finns också film på tillagning.

Passar till

Tentsuyu, japansk dippsås till tempura

Sötsur sås

Tempura frityrsmet

Friterad persilja

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem