Wienerschnitzel på svenskt och österrikiskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om schnitzel, piccata >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Så friteras kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Wienerschnitzel på svenskt och österrikiskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 617

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2466 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 5%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 443 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om schnitzel, piccata > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Så friteras kött > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  2. Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Banka ut det försiktigt med knuten näve eller på annat sätt, till dubbel storlek, 1/2 cm. Skiva citron.
  3. Dubbelpanera: Se kommentar nedan. Vispa upp ägg med en gaffel i en soppskål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Man kan blanda mjöl eller ströbröd med salt och peppar, men det är lättare att dosera rätt mängd genom att krydda schnitzeln när den steks. Vänd köttet först i vetemjöl, doppa sedan i äggvispet och sist vänd i ströbröd. Låt torka en stund så lossar inte paneringen från schnitzeln under stekningen.
  4. Koka upp vatten och lägg i ärtorna strax före servering. De behöver bara bli genomvarma.
  5. Mosa potatis och tillsätt mjölk, smör och salt till lagom konsistens och smak. Detta görs före stekning vilket går fort och skall serveras nylagat.
  6. Steka: Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret slutat fräsa och precis börjat bli brunt, lägg i en, eller två små schnitzlar, det får inte vara trångt i pannan. Sänk värmen något. Rätt värme är viktigt (läs mer > Så panerar man).
  7. Stek skivorna 2-3 minuter per sida. Kontrollera att inte undersidan vidbränns. Vänd när gyllenbrunt och salta ovansidan. Tillsätt lite extra smör utefter pannkanten vid behov, det måste hela tiden vara fett i pannan, annars blir panyren svartbränd.
  8. Servera på svenskt vis med citron, ansjovisfilé, kapris, ärter och potatismos.

Kockens kommentar

Ett billigare alternativ än kalvinnanlår är panerad fläskkotlett utan ben, kalkon- eller kycklingschnitzel (se recept via länk nedan). Ekologiskt ströbröd av vete är inte helt lyckat att använda för att det inte blir ordentligt brynt utan bränns av någon anledning. Läs mer > Så panerar man. Man kan fritera schnitzeln i olja 180°C. Fritera schnitzeln 1-2 minuter per sida (läs mer > Så friteras kött).

På österrikiskt vis: Wienerschnitzel är klassisk kalvköttsrätt med ursprung från Österrikes huvudstad Wien. Ansjovis/sardell och kapris tillhör inte originalet utan är ett svenskt påfund. Läs mer > Om schnitzel.

Panering som äts: Ingrediensmängderna är satta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Mängd paneringsingredienser är det som fastnar på varan = det som äts. Vid själva paneringen behövs extra mängd som inte äts, minst 1/2 deciliter mjöl, 1 dl ströbröd och ett halvt ägg. Likaså behövs extra mängd matfett vid stekningen. Denna extra mängd motsvarar minst 65 gram och 200 Kcal per portion. 

Näring: En panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Schnitzel i receptet plus panering väger tillagad 180 gram per portion inklusive fettupptag, varav panering 30%. Total energimängd 370 Kcal, varav 57% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Alternativ

Dubbepanerad fläskschnitzel

Dubbelpanerad kalkonschnitzel

Dubbelpanerad kycklingschnitzel

Schweizerschnitzel

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem