Pâte ā bombe, maräng på äggulor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 30

 

Kockskolan:

 

Om maräng >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Pâte ā bombe, maräng på äggulor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 54

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1615 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 12%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 21 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om maräng > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Valhorna" under bilden ovan.

Konditorföreningens metod:

  1. Sockerlag: Socker och vatten kokas samman till 121°C. Ta av från värmen lite innan värmen nåtts.
  2. Lägg äggulor och ägg i en bunke. När sockerlagen närmar sig "firm ball" 116°C (fast kula 118-121°C) vispas äggulorna fluffigt i en skål.
  3. Tillsätt sockerlagen långsamt i äggvispet under omrörning.
  4. Vispa äggskumsblandningen på medel hastighet tills den nått full volym och svalnat något.


I vattenbadskastrull (filmen):

  1. Koka upp vatten i kastrull till vattenbad.
  2. Häll alla ingredienser i vattenbadskärlet. Värm smeten under omrörning till 84°C.
  3. Ta av från värmen och vispa krämen tills ordentligt fluffig.

Kockens kommentar

Pâte a bombe är en värmebehandlad maräng liknande italiensk maräng, men på äggulor med eller utan äggvita. Ingår även äggvita blir resultatet fluffigare. På grund av äggulor blir krämen inte särskilt stabil, har inte styrkan att ensam hålla formen i större volym. Dock, häller man avsvalnad smet från en visp bildar den ett brett band på underlaget, som med två skedar kan formas till "mousseägg"". Smeten används till moussetårtor som serveras kall, frysta efterrätter (parfait), fransk smörkräm med mera.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem