Friterade lökringar, tre varianter
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner ā 5 st: 8

Så friteras grönsaker >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Dippsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Friterade lökringar, tre varianter

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 147

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1174 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 2%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 80 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så friteras grönsaker > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Dippsås > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden. Därutöver presenteras svenskt standardrecept och en variant med dubbelpanerade friterade lökringar.

  1. Tillred dippsås om sådan önskas. Se > Dippsås.
  2. Skala lök och skär bort en bit på båda ändar. Skiva löken på tvären till ringar 5-6 millimeter breda. Separera i ringar.
  3. Fritering: Hetta upp frityrolja till 175-180°C. Doppa i frityrsmet (se nedan) och fritera ett par-tre minuter i omgångar. Vänd på dem. Ta ur, lägg på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt. Servera snarast.
  4. Standardsmet: Blanda mjöl, vätska och ägg till jämn smet. Doppa ringarna i smeten och fritera.
  5. Filmreceptet: Pankon bör vara finkornig men inte pulver. Stora pankokorn krossas i mortel. Blanda mjöl, stärkelse, potatispulver och kajenn­peppar. Blanda med (kallt) sodavatten. Doppa ringarna först i smet och sedan i panko. Använd en gaffel för smet och en annan vid panering.
  6. Panerad: I stället för frityrsmet kan man dubbelpanera lökringarna. Häll mjöl i en skål, lättvispa ägg i en annan skål och häll ut panko på ett fat. Vänd ringarna i mjöl, sedan ägg och sist i panko. Låt vila en stund så att paneringen fäster ordentligt. Fritera.
  7. Kyla: Det är en fördel men inte nödvändigt om ingredienserna är kalla. Smet och oöppnad öl/sodavatten ställs i kylskåp en halvtimme eller mer. Öl och sodavatten tillsätts först inför fritering, så att inte bubblorna försvinner (vilket man eftersträvar, läs mer > Om frityrsmet).
  8. Servering: Friterade lökringar bör serveras snarast för att paneringen mjuknar ganska snart. Passar som tillbehör till mat eller som snacks med en god dippsås. Se alternativ > Dippsås.

Kockens kommentar

Något standardrecept finns egentligen inte, det är svårt att hitta två recept som är exakt lika. Det som förenar är mjöl (vetemjöl) och vätska (vatten eller öl), men det finns många fler varianter (läs mer > Om frityrsmet). Ägg i form av gula eller vita är vanligt. Receptet "Panering" är från proffskocken Paul Svensson, men man kan också dubbelpanera med hela ägg. Krispigheten försvinner ofta snabbt för olika recept vilket är ett problem, dock inte för filmreceptet.

Passar till

Sötsur sås

Rhode Islandsås

Crčmoli, krämig aioli

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem