Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal styck: 12

Fritös >

 

 

Hålslev >

 

 

Glasskopa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 87

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1047 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 63 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Fritös > Äts ej

Hålslev > Äts ej

Glasskopa > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Se film, klicka på "Food wishes" under bilden.

  1. Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten och låt stå över natt, eller gärna i två dygn. Låt rinna av väl, låt torka en stund.
  2. Mixa: Grovhacka persilja. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg kikärter, lök persilja, mjöl, bakpulver, vatten och kryddor enligt smak i en matberedare eller använd stavmixer. Pulsmixa tills finfördelat, men inte till fin puré.
  3. Ställ smeten i kylskåp i 1-2 timmar.
  4. Forma: Forma jämna pingpongbollstora bullar med fuktiga händer. För rundare och jämnstor form kan en glasskopa användas.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera: Lägg i några bullar i het olja och fritera dem till fin brun och krispig skorpa. Det tar cirka 5 minuter. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
  7. Servera dem varma som snacks med god sås, eller som tillbehör till mat. Klassiskt på en mezetallrik.

Alternativ: Smeten kan formas till platta bullar och stekas i panna med het olja. Fungerar bättre som ingrediens i pitabröd tillsammans med andra ingredienser.

Kockens kommentar

Det finns många varianter av falafel. Konserverade kikärter kan användas, men är lite för lösa för att ge bra falafels. Blötlagda andra bönor kan användas som bondbönor och black-eyebönor (se recept > Akara). Det går bra att använda vetemjöl, men kikärtsmjöl passar till glutenallergiker. Tänk på att het olja är både bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.

Falafel (från arab. filfil = peppar) är klassisk mat från Mellanöstern, troligtvis med ursprung från Egypten. Säljs mycket som gatumat. Serveras ofta i ett pitabröd tillsammans med grönsaker, pickles och smakrik, krämig sås. Klassisk till meze (plockmat). Malmö har utsett sig till falafelns huvudstad i Sverige.

Alternativ

Akara, nigeriansk friterad bönmos

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem