Hollandaise i elektrisk mixer
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hollandaise i elektrisk mixer

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 509

Kcal / portion: 319

GBR (GI) / port: 0

Recept: 958 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 55%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 63 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (15 min )

  1. Smält smöret i kastrull tills det börjar skumma, men bränn det inte. Skira smöret, eller undvik att ta med bottensatsen när smöret hälls i mixern.
  2. Separera äggulor från äggvita och lägg gulorna i mixern. Tillsätt hälften av vatten och citronjuice till att börja med.
  3. Sätt på mixerlocket och mixa äggen i 2 sekunder på högsta varvtal.
  4. Öppna locket och tillsätt det smälta smöret i tunnast tänkbara stråle samtidigt som mixern fortfarande går på högvarv. Det kan stänka en del, så handduk är bra att ha till hands.
  5. När 2/3-delar av smöret tillsats bör såsen ha fått en krämig konsistens. Konsistensen regleras med extra citronsaft = tunnare, eller med extra smör = tjockare. Om såsen händelsevis inte tjocknar häller man ur den ur mixern. Därefter häller man tillbaka såsen i tunn stråle med mixern påslagen.

Kockens kommentar

Att mixa hollandaise går fort och risken för att såsen skall skära sig är minimal. När man mixar kan äggen bara ta åt sig halva mängden smör jämfört med handvispning, dvs max 40 gram smör per äggula. Lägger man i mer blir såsen så fast att maskinen kan stanna. En mixad sås kan upplevas lite intetsägande, som om det saknades något, vilket kan bero på att såsen i mixer blir mycket homogen. De flesta brukar föredra handmixad hollandaise.

Jämför

Klassisk hollandaise

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem