Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Om mörka såser >

 

 

Redningsmängd mjöl >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 52

GBR (GI) / port: 0

Recept: 258 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 104 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om mörka såser > Äts ej

Redningsmängd mjöl > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min )

Toppredning

  1. Vispa ner vetemjöl lite i taget i dubbla mängden kallt vatten eller kall buljong. Vispa till jämn smet utan klumpar. Matlagningsmjöl rörs ihop med lika mängd vatten.  
  2. Blanda redningen noga med resterande vatten+fond eller buljong. Låt såsen småkoka i 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränns vid. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

Bottenredning

  1. Smält matfett (smör eller margarin) i en kastrull och låt det fräsa en kort stund tills lätt ljusbrunt (brynt) utan att bränna. Tag av kastrullen från värmen. Vispa ner vetemjöl kraftfullt eller matlagningsmjöl försiktigt, tills lagom tjock smet.
  2. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Fortsätt vispa och tillsätt vatten och fond eller buljong. Blanda noga. Låt såsen småkoka 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränns vid. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar.

Smaksätt grundsåsen med vad som gäller för aktuellt såsalternativ (läs mer > Om mörka såser). Skall såsen användas vid ett senare tillfälle hälls den i ett förvarings­kärl och ytan täcks med ett tunt lager smält matfett eller buljong för att den inte skall "skinna sig". Kyl av såsen hastigt och ställ kallt tills den skall användas.

Kockens kommentar

Vetemjöl kan ge mjölsmak åt såsen om den inte sjudes lång stund. Används matlagningsmjöl undviker man detta. Det går bra att använda majsstärkelse, risstärkelse, potatismjöl och annat matlagningsmjöl. Arrowrot ger klarare sås. Mörk buljong/fond kan vara av nötdjur (oxfond) eller vilt (viltfond). Viltfond har kraftfullare smak. Välj fond passande till huvudvaran i receptet. Brun grundsås benämns också mörk grundsås eller skysås. Sky skall inte förväxlas med steksky som vi får i pannan när vi steker mat. Läs mer > Om mörka såser.

Alterativ

Sauce brune, brun grundsås

Jus lié, avredd sky

Jus lié/avredd sky på buljongtärning eller koncentrerad fond

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem