Koka ägg - grundrecept
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 137
Kcal / portion: 72
GBR (GI) / port: 0
Recept: 289 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 10%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (10 min )
- Hönsägg i kallt vatten
Häll på vatten så att det täcker äggen. Koka upp och sänk så att vattnet sjuder. Ta tid från det att vattnet sjuder.
Löskokt: 3 minuter.
Mjukt: 5 minuter.
Hård: 8-10 minuter. Spola i kallt vatten.
Heston Blumenthals (se dito) sätt att koka det perfekta mjukkokta ägget: Lägg ägget i kallt vatten. Koka upp. Ta av kastrullen från plattan. Låt stå i 10 minuter. - Hönsägg i sjudande vatten
Koka upp vatten, lägg i ägg med sked. Sänk värmen så att vattnet sjuder. (Häftig kokning gör att ägg lättare spricker och att vitan blir hård och seg).
Löskokt: 6 minuter.
Mjukkokt: 8 minuter.
Hårdkokt: 10-12 minuter. Spola i kallt vatten. - Pocherade ägg
Ägg kan också kokas utan skal, dvs poceras. Se separat recept, länk i högerkolumnen. - Mjukkokta andra ägg:
Vaktelägg 3 minuter.
> se Koka vaktelägg.
Ankägg 10 minuter.
Gåsägg 12 minuter.
Kalkonägg 11 minuter.
Strutsägg 45 minuter.
Kockens kommentar
Kalla ägg spricker lättare än rumstempererade. Purfärska ägg är svårare att skala, men lämpliga att pochera. Låt hårdkokta ägg vila en stund i kallt vatten. Stick ett litet hål i ägget med en äggpickare innan iläggning, så spricker de sällan.