Poolish, tunn fördeg till brödbak
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Kockskolan:

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Poolish, tunn fördeg till brödbak

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 1473

GBR (GI) / port: 95

Recept: 2945 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 570 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (5 tim 30 min + 14 tim )

  1. Fördeg poolish: Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och rör om till en homogen konsistens. Täck skålen och låt stå i rumstemperatur i 3 timmar.
  2. Huvuddeg: Smula och lös upp jästen i en bunke med vatten. Tillsätt poolishen. Tillsätt matfett, mjöl och salt.
  3. Knåda ("riv") degen väl till en elastisk, lätt glansig deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). I maskin först 10 minuter på låg hastighet, sedan på hög i 5 minuter. Låt degen vila under duk i 30 minuter.
  4. Forma: Slå (tryck) ut luften ur degen. Dela degen i antal bröd och forma till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper (2/plåt). Täck hela bakplåten med duk. Låt jäsa 1-1½ timme i rumstemperatur.

    Alternativ kalljäsning: Forma degstyckena runda och plasta in. Låt kalljäsa över natt (12-14 timmar) i kylskåp. Ta ut och låt jäsa i värmen tills dubbel storlek.
  5. Förvärm ugnen och en plåt med hög kant på 250°C.
  6. Grädda: Snitta brödytan med vass kniv eller brödkniv. Pensla ytan med vatten, eller spraya med blomspruta. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Häll på ½ dl vatten på plåten och stäng luckan för att hålla kvar ångan.
  7. Efter 10 minuters bakning öppnas luckan i 5 sekunder för att vädra ut ånga. Sänk samtidigt värmen till 200-225°C. Stäng luckan och baka i ytterligare 20 minuter. Vädra en gång till efter halva tiden.

Kockens kommentar

Bagaren använder i en stor fördeg 0,52% jäst räknat på mjölmängden. Poolish är en lös fördeg och ett sätt att ge brödet extra smak, ett alternativ till surdegs­bröd. Fördegen utvecklar porbildningen som utvecklar glutenbildning och ger brödet lätt syrlig smak. Poolish har sitt ursprung från Polen vilket namnet antyder. Utvandrande bagargesäller tog med sig kunskapen till Frankrike på 1920-talet där den användes till att baka baguetter. Läs mer > Om fördeg, raskdeg.

Passar till

Baguette på franskt vis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem