Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1028 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 13%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 102 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Avfetta steksky om sådan finns tillgänglig från tillagning av huvudråvara. Läs mer > Så avfettar man.
  3. Skala, hacka och fräs lök glansig i smör och olja på medelvärme i 10-15 minuter, utan att bränna.
  4. Tillsätt vin och koka snabbt ner tills 1/5-del återstår.
  5. Tillsätt brun grundsås och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Vispa samman med smör och socker. Finhacka persilja.
  7. Ta såsen av värmen och vispa i senapsblandningen strax innan såsen skall serveras. Rör i persilja. 

Kockens kommentar

Sauce Robert (fr. Robertsås) är en av de äldsta franska såserna med anor från 1500-talet. På den tiden använde man verjus i stället för vin, vilket är saften från omogna druvor. Såsen passar väl till stekt och bräserat fläskkött, kokt oxkött, kanin, stekt kyckling och kalkon, köttfärsbiffar och köttrester. Såsen blir "avancerad" om grundsås måste tillredas.

Tillhörande recept

Sauce brune, brun grundsås

Jus lié, avredd sky

Avredd sky på tärning eller koncentrerad fond

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem