Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 168
Kcal / portion: 171
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1028 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Avfetta steksky om sådan finns tillgänglig från tillagning av huvudråvara. Läs mer > Så avfettar man.
- Skala, hacka och fräs lök glansig i smör och olja på medelvärme i 10-15 minuter, utan att bränna.
- Tillsätt vin och koka snabbt ner tills 1/5-del återstår.
- Tillsätt brun grundsås och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Vispa samman med smör och socker. Finhacka persilja.
- Ta såsen av värmen och vispa i senapsblandningen strax innan såsen skall serveras. Rör i persilja.
Kockens kommentar
Sauce Robert (fr. Robertsås) är en av de äldsta franska såserna med anor från 1500-talet. På den tiden använde man verjus i stället för vin, vilket är saften från omogna druvor. Såsen passar väl till stekt och bräserat fläskkött, kokt oxkött, kanin, stekt kyckling och kalkon, köttfärsbiffar och köttrester. Såsen blir "avancerad" om grundsås måste tillredas.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)