Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal ā 12 cm: 4

Kockskolan:

 

Om pannkakor >

 

 

Så lagas pannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 167

GBR (GI) / port: 2

Recept: 667 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 97 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om pannkakor > Äts ej

Så lagas pannkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Smet: Skilj på äggula och äggvita.
  2. Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.
  3. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 30- 60 minuter i rumstemperatur.
  4. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.
  5. Grädda halvstora (12 cm) runda plättar, eller små i plättlagg på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.
  6. Vispa om i smeten (mjölet sjunker) och grädda nästa pannkaka utan extra smör i pannan.

Kockens kommentar

Gräddfil kan ersättas med mjölk, grädde, filmjölk eller öl. Ibland ingår vatten i recept. Andelen bovete varierar också mellan olika recept, men vanligast är lika mycket bovete som vetemjöl. Ursprungligen lagades blinier enbart på bovete. Blinis är klassisk husmanskost i Ryssland, Ukraina, Baltikum med flera östeuropeiska länder. I förkristlig tid var blini hos slaverna symbol för solen och serverades i slutet av vintern för att hedra solens återkomst. Bruket antogs av den ortodoxa kyrkan och tillämpas än idag.

Passar till

Blinier med lax

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem