Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 10

Om stekpannor >

 

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 5

Recept: 5832 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 6%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 433 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om stekpannor > Äts ej

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på 220°C.
  2. Olja in steken. Salta, peppra och klappa in rikligt med timjan. 
  3. Bryn: Sätt in steken i ugnen på galler över plåt. Vänd så att den blir fint bränd runt om. Ta ut. Sänk värmen till 160°C.
  4. Långpanna: Fetta in en långpanna. Skala potatis och lägg dem i långpannan. Skär citronerna i bitar och pressa saften över potatisen, samt lägg ner bitarna bland potatisen. Lägg smörklickar på potatisen.
  5. Ugnslaga: Lägg steken på potatisen. Klicka på lite smör. Täck ordentligt med folie, gärna flera lager. Sätt in i ugnens nedre del i 3 timmar, tills steken nått kärntemperatur 60°C.
  6. Ta ut steken. Låt den vila i 15-30 minuter.
  7. Broccoli: Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i broccolin. Koka broccolin i 10 minuter.

Kockens kommentar

Be slaktaren kapa bort den nedersta stumpen på steken (underbenet med hälsenan), så blir steken mer hanterbar. Långpanna/ugnsform bör ha hög kant och vara något längre än steken.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Grekisk gurkyoghurt

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem