Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så kokas knäck, kola >

 

 

Knäckprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 219

Kcal / portion: 464

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1857 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 212 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Knäckprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Knäckglasyr: Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sockerlagen koka ordentligt i cirka 15 minuter. Rör om regelbundet med träslev. Knäcken är klar vid 140°C+. Saknas sockertermometer görs knäckprov (se dito). Avbryt om smeten får lätt brun färg. Varning för het glasyr.
  2. Gnid äpplet blankt med en handduk. Kärna ur äpplen med en urkärnare (=rakt hål genom äpplet) och fyll hålet med mandelmassa (ej nödvändigt).
  3. Stick in en träpinne snett i äpplet genom fruktköttet. Olja in ett fat med matolja.
  4. Snurra äpplena i glasyren, hjälp till med sked. Ställ över på det inoljade fatet.

Kockens kommentar

Ättikssprit tillsätts för att få glansig yta, så att sockret inte skall kristalliseras när smeten kallnar. Alternativt kan man tillsätta lite glukos som har samma effekt, eller byta ut en del av sockret med sirap som innehåller glukos.

Kandering innebär att förse frukt, konfektyr, nötter, blomblad och annat med ett ytlager av socker (läs mer > Om kandering). Kandering är en form av knäck (läs mer > Om knäck och kola.). I Fattigsverige var ett sparat höstäpple en populär julklapp till barnen, dock inte kanderat. Endast herrefolket hade råd med lyxvaran socker. Andra julklassiker, se recept nedan.

Knäckprov: Doppa slevskaftet i lagen och sedan i iskallt vatten. Blir glasyren hård och skör som glas = färdig.

Alternativ

Kanderade mandlar

Knäck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem