Ättiksströmming, inlagd strömming
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

 

Kockskolan:

 

Så läggs sill in >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ättiksströmming, inlagd strömming

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1771 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 11%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 108 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Så läggs sill in > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min + 24 tim )

  1. Lag: Lägg ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och ge det ett uppkok så att sockret smälter. Låt svalna.
  2. Rensa strömmingen. Dra även bort ryggfenan (som finns kvar på rensad köpeströmming). Skala och finskiva rödlök i hela eller halva ringar.
  3. Dubbelpanera: Häll mjöl i en mindre soppskål, ägg i en annan och vispa om med gaffel, samt ströbröd på en tallrik. Vänd strömmingen i mjöl, doppa i äggvisp och vänd i ströbröd. Lägg över på tallrik och låt vila en stund.
  4. Smörstek: Hetta upp rikligt med smör i stek­panna på medelhög värme. Lägg i 3 strömmingar när smöret slutat fräsa. Sänk värmen något och stek fisken brun på båda sidor utan att svart­bränna. Tillför extra smör runt kanten, det skall alltid vara rikligt med smör i pannan och rucka bitarna i pannan med jämna mellanrum. Bäst är om paneringen är knaprigt brun och fisken är väl genomstekt, ganska torr. Skölj ur pannan efter 2-3 omgångar för att få bort kvarvarande bränd panering.
  5. Salta lätt och lägg över på fat för att svalna. Lägg i lite extra smör och upprepa stekprocessen med resten av strömmingen.
  6. Lägg in: Varva strömming med lök i serverings­skål, helst med lock. Slå på ättiksblandning så att det precis täcker strömmingen. Garnera gärna med hackad persilja eller dill.
  7. Förvara: Låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan servering. Hållbar i kylskåp i cirka en vecka.

Kockens kommentar

Dubbelpanerad strömming bör överstekas vilket fungerar bäst vid inläggning, som har en upplösande effekt (~2 min/sida). Som maträtts vill man dock ha ett saftigt mjukt kött och skall bara stekas tills genomstekt (~1 min/sida).

Inlagd strömming är klassiskt rätt på smörgåsbordet inte minst till jul. Utmärkt gott på hårdmacka som enklare måltid. Kan serveras med kokt eller mosad potatis som tillbehör.

Detta recept är vad Kockskolan rekommenderar, vilket är "halvklassiskt". Gammelklassiskt är att enkelpanera i rågmjöl och att använda en syrligare lag. Persilja användes inte heller förr, men dill kunde förekomma. I stället för rödlök användes ofta fräst gul lök (bilden ovan = klassiskt tillagat). Om stekt lök används, undvik i så fall att få med stekfettet för att det ger grumligt spad. Bäst är rå rödlök. Dill är ett alternativ till persilja. Råslantade morotspenningar får gärna följa med vid inläggningen. Ekologiskt ströbröd av vete är inte helt lyckat för att det inte blir ordentligt brynt utan att brännas. Salt kan blandas in i paneringsmjölet, men det är lättare att dosera rätt mängd om strömmingen saltas i samband med att den steks.

Passar till

Dubbelpanerad stekt strömming

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem