Gubbröra
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gubbröra

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 3

Recept: 986 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 9%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 120 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Läs om Tore Wretman > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min )

  1. Hårdkoka ägg. Låt kallna i rinnande vatten. Finhacka.
  2. Finhacka bladkryddor och ansjovis. Blanda med de hackade äggen. Tillsätt äggulor och tubkaviar.
  3. Servera med hårt bröd, med eller utan smör.

Kockens kommentar

Detta är en av många varianter av gubbröra. Basen är hårdkokta ägg, sälta i form av kaviar och/eller ansjovis samt kryddgrönt. Lite crème fraiche eller gräddfil kan med fördel tillsättas, eller annat enligt egen smak. Kaviaren skall vara av "den gamla salta sorten, inte den rökta" enligt Tore Wretman (= Ejderns smörgåskaviar). Han fortsätter: "Smörgåsbordet i centrum. Gubbarna i dörröppningen, nyfikna lystna. Nu skall kråset smörjas. Immiga flaskor på skänken. Slå ihop händerna, Knyt servetten under hakan. Gå fram, bäste bror, gå fram..."

Klassisk gubbröra sägs ha innehållit överbliven kokt potatis: Gubbarna kom hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök. Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken och ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.

Alternativ

Solöga/Fågelbo

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem