Dominikanska karamelliserade bananer
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Kockskolan:

 

Om bananer >

 

 

Karamellisering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Dominikanska karamelliserade bananer

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 851

GBR (GI) / port: 33

Recept: 1702 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 520 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om bananer > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Hazlo con Sue" under bilden ovan.

  1. Bananen kan vara kokbanan eller dessertbanan som då bör vara lite omogen. Skala banan och skär dem i 2-3 bitar.
  2. Karamellisera: Hetta upp matolja i stekpanna och tillsätt socker. Rör om och låt sockret bli lite gyllengult, lätt brunt men inte svartbrunt vilket ger bitter smak.
  3. Lägg i bananbitarna. Vänd bitarna flera gånger så att karamellsockret fäster runt om.
  4. Tillsätt vatten, salt, farin- och strösocker. Rör om så att sockret löses upp i stekspadet. Smaka av. Koka på hög värme så att vattnet kokar bort och tills bananerna är vackert bruna av karamelliserat socker.
  5. Servera: Bananerna kan serveras som sött tillbehör till maträtt eller serveras som dessert till exempel tillsammans med vaniljglass.

Kockens kommentar

Karamellisering är namn på de kemiska reaktioner som sker vid uppvärmning av socker. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. För att få igång reaktionerna måste fruktos (fruktsocker) som bland annat finns i honung, hettas upp över 110°C och sackaros (vanligt socker) över 165°C. Läs mer > Karamellisering.

Bananer: Det finns två typer av banan, så kallad kokbanan och dessertbanan. Den sistnämnda är de vanliga bananer som förekommer i butik och som ofta äts rå. Kokbananer förekommer lokalt i tropiska områden och tillagas i allmänhet på liknade sätt som potatis. Dessertbananer är mycket sötare än kokbananer som är mer stärkelserika. Används dessertbanan minskas mängden socker i receptet. Läs mer > Om bananer.

Alternativ

Friterad banan med glass och jappsås

Friterade bananchips

Grillad chokladbanan

Kokospanerad friterad banan

Bananpannkaka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem