Klassisk kokt tunga med mos
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Smör el. margarin

 

 

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk kokt tunga med mos

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 304

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1217 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 325 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 0%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.
  2. Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, peppar och salt.
  3. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Den är klar när man med en tandpetare lätt kan sticka igenom tung­spetsen).
  4. Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 minuter.
  5. När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva tungan på snedden eller i skivor.

Kockens kommentar

Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad.

Alternativt tillbehör

Potatismos

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem