Tunga i mandelsås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Tillbehör:

 

Långkornigt ris

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tunga i mandelsås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 555

GBR (GI) / port: 16

Recept: 2220 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 343 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Tillbehör:

Långkornigt ris 3.0 dl 40%

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.
  2. Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, kryddor, persiljestjälkar och 2/3-delar av persiljebladen.
  3. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Det är klart när man med en tandpetar lätt kan sticka igenom tung­spetsen.
  4. Koka ris enligt anvisning på förpackning.
  5. Skålla mandel (lägg den 1 min i kokande vatten). Ta ur och låt svalna något. Kläm ut nöten från skalet med fingrarna. Hacka mandeln. Finhacka resterande persilja.
  6. Sås: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och lägg ner mandeln. Stek 5-10 minuter tills den fått färg. Rör om då och då.
  7. Strö över mjöl. Vispa om så att mjölet suger upp fett. Tillsätt persilja och kapris.
  8. Sila över kokspad från tungan. Koka upp såsen. Smaka av med salt, peppar och citronjuice och låt såsen sjuda några minuter.
  9. Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva upp tungan.

Kockens kommentar

Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad. Kokt tunga blir väldigt mört.

Passar till

Kokt potatis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem