Klassisk pitepalt ā la Wretman
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Klimp, om degklumpar >

 

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk pitepalt ā la Wretman

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 216

Kcal / portion: 892

GBR (GI) / port: 21

Recept: 3570 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 413 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Landskapsrätter > %

...

Skapat av
Tore Wretman

Tillagning

  1. Skala och mal rå potatis i kvarn (öa: eller i matberedare eller riv på rivjärn). Pressa bort vattnet, kanske allra bäst genom att vrida potatismassan i en handduk. 
  2. Blanda ner lika delar korn- och vetemjöl i potatisen till en lös smet som dock går att forma till bullar.
  3. I mitten av bullen som skall vara stor som en tennisboll lägger man finhackad rå lök och finhackat rimmat fläsk.
  4. I en stor gryta kokar lätt saltat vatten på svag värme och där sänker man palten som först sjunker, men småningom flyter upp till ytan igen och då kan anses färdig. Man kokar inte många i taget och får nog beräkna omkring 20-30 minuters koktid.
  5. De serveras med kallt smör.

Kockens kommentar

Receptet enligt Tore Wretmans Svensk Husmanskost. Jämför med recept > Palt och flatpalt. Pitepalt är av ICA Buffé utsedd till Norrbotens landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem