Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner (ā 3 st): 4

Så lagas palt >

 

 

Om kroppkakor, palt >

 

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Palt och flatpalt (med kornmjöl)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 1334

GBR (GI) / port: 21

Recept: 5337 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 543 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas palt > Äts ej

Om kroppkakor, palt > Äts ej

Klimp, om degklumpar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skala och finmal potatisen i kvarn, matberedare eller på rivjärn. Lägg i sil eller durkslag och låt vätska rinna av. Tryck till med slev.
  2. Blanda med händerna potatisen med salt och mjöl. Tillsätt inte allt mjöl meddetsamma. Mjölmängd beroende på mängd potatisvätska. Degen bör vara smidig men inte hård, lagom för att forma till bullar. Ju mer mjöl desto hårdare slutprodukt.
  3. Fläsk kan knaperstekas och serveras till bullarna (gör detta i så fall medan bullarna kokar), eller tärnas och stoppas in i bullarna. Mjöla händerna ordentligt och ta upp en näve deg av tennisbolls storlek. Tryck ner ett par mjöliga fingrar i degen och peta in en matsked med fläsk. Nyp ihop och runda till bullarna. 
  4. Koka upp lättsaltat vatten i rymlig kastrull. Lägg i kroppkakorna försiktigt med hålslev några i taget. Lossa bullarna från botten och från varandra med hålsleven. Låt småkoka i 45-60 minuter (de flyter upp efter cirka 10 minuter).
  5. Knaperstek fläsk om detta önskas (inte för hårt) innan servering.
  6. Servera bullarna med kallt smör som läggs på bullarna, eller smält smör som hälls över bullarna. Lingonsylt passar till och mjölk är klassisk dryck till maten.
  7. Blir det palt över, kan den lämpligen stekas nästkommande dagar, eller frysas.

Kockens kommentar

  • Palt skall på klassiskt vis innehålla kornmjöl. Vetemjöl behövs för att binda ihop smeten. Enligt boken Svensk Husmanskost av Tore Wretman skall fördelningen korn/vete vara 50/50.
  • Flatpalt: Platta ut bullarna utan fyllning och koka enligt ovan. Servera med stekt fläsk och lingon.
  • Palt kan frysas och sedan värmas i sjudande saltat vatten eller stekas i smör när de tinat. 

Passar till

Smält, skirat smör

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem