Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade ägg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bottnar: 3

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om tårtbottnar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade ägg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 553

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1659 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 185 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om tårtbottnar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Ludo" under bilden. Filmreceptet avviker något mot detta recept.

  1. Förbered: Förvärm ugnen på 180-190°C. Koka upp vatten i vattenbadkastrull. Kokvattnet bör inte överstiga 90°C. Smöra och ströbröa kakformen, eller klä in formen med bakplåtspapper. Smält smör och låt svalna.
  2. Vattenbad: Knäck äggen i vattenbadskatrullen. Tillsätt socker och vispa tills ljus och porös, tills smeten har en temperatur på 40-45°C. Den får inte bli för varm, vid 60°C börjar ägg att stelna (koagulera).  
  3. Vispa: Ta ur skålen från värmen och låt svalna något. Vispa i ytterligare 10 minuter (med elvisp) tills smeten tjocknar och djupa spår bildas i smeten. Vispar man för länge faller smeten ihop och spåren försvinner.
  4. Smör: Lägg ett par deciliter smet i smörskålen och rör om tills smöret inkorporerats (sugits upp) i smeten. Återför detta i äggvispet och vänd om försiktigt till en jämn smet (läs mer > Så vänder man ner).
  5. Mjöl: Sikta ner mjöl och eventuell bakpulver (se kommentar). Vänd försiktigt ner mjölet i smeten. Häll i form, eller bred ut jämnt på ugnsplåt med bakplåtspapper om rulltårteanslag önskas. 
  6. Grädda: Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen. Grädda i cirka 30 minuter tills gyllenbrun och torrgräddad. Prova med trästicka. Man kan också trycka på kakan med fingrarna. Degen skall då svikta tillbaka när kakan är klar.
  7. Vila: Ta ut. Strö socker över och lägg på ett bakplåtspapper och en plåt därpå. Vänd uppochner på härligheten för att få jämnare ovansida. Låt kakan kallna i formen mellan plåtarna för att inte bli torr. Gärna över natt, så blir den mindre smulig att skiva.
  8. Förvaras torrt och inslagen. Den torkar lätt ur. Kan sparas i några dagar, eller i 3 månader frysas om väl inslagen.

Kockens kommentar

Bakpulver ingår inte i receptet, men kan tillsättas "för säkerhets skull", det vill säga om man inte vispar tillräckligt bra. Anslag = tårtbotten på bagarspråk.

Génoise ("från Genua") uppfanns inte i Genua utan i Spanien av en italiensk bagare. I Italien heter kakan "pan di Spagna". Förebild var den kända sockerkakan Gateau de Savoie, men i stället för att vispa äggvitorna vispade han hela ägg med socker i vattenbadskastrull. Läs mer > Om sockerkakor.

Svensk sockerkaka ā la Jan Heed: Mästerkonditorn Jan Heed bakar sin sockerkaka och dito tårtbotten på genoisevis, det vill säga vispa ägg i vattenbad. Dock utan smör och med något mindre mängd socker och mjöl (-15 gram vardera). Det ger en lite luftigare kaka.

Glutenfri sockerkaka: Byt ut vetemjölet till potatismjöl (samma vikt = 150 gram). Kakan blir lite smuligare men helt ok.

Alternativ

Vanlig svensk sockerkaksbotten

Chiffon-anslag (sponge cake)

Jaconde-anslag, mandelsockerkakstårtbotten

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem