Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd (1 sats = 32 st, 1 plåt = 8 st): 32

Om smördegsbakelser >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 428

Kcal / portion: 279

GBR (GI) / port: 2

Recept: 8932 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 29%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 65 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (3 tim 10 min )

Se film, klicka på "Kvalimad" under bilden ovan.

  1. Wienerbrödsdeg: Tillred 1 sats deg enligt recept > Klassisk wienerbrödsdeg. Där finns också film som visar tillredningen.

    1 sats räcker till 32 bröd. Baka inte en mindre sats om färre bröd önskas. Dela i stället utkavlad deg (ej vikt deg) i två bitar (ā 16 bröd) eller fyra (ā 8 bröd). Deg som inte behövs sparas 1-2 dagar i kylskåp eller fryses i 2-3 månader.

Spandauer (halv sats, 2 plåtar = 16 bröd):

  1. Remonse (marsipankräm): Smula eller riv marsipan i en bunke. Blanda med rumsvarmt smör och socker till en jämn smet. Knåda/masera degen en stund så att sockret löser upp sig i smöret.
  2. Vaniljkräm: Blanda ut mjölet med lite grädde i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och värm på. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.
  3. Spandauer: Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut den 40 cm lång och 40 cm bred. Dela i längder i rutor 10x10 cm med vass kniv eller degsporre.
  4. Lägg en rågad tesked remonce i mitten på varje ruta. Vik in deghörnen in mot mitten på remonce och tryck till ordentligt så att de fastnar. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper (8 st/plåt).
  5. Garnering: Vispa samman ägg och grädde/mjölk och pensla bröden. Tryck gärna till flikarna en extra gång med tummarna. Lägg en rågad tesked vaniljkräm i mitten eller sylt. Strö över socker. Garnera med hackad mandel eller nötter. Låt jäsa i Ŋ till 1 timme på svalt ställe så att inte smöret blir rinnigt.
  6. Förvärm ugnen till 180°C.
  7. Grädda 20-25 minuter.
  8. Glasyr: Ta ut och låt svalna i minst en halvtimme. Blanda florsocker med några droppar vatten till trögflytande smet. Ringla detta över längden.

Kockens kommentar

Spandauer liksom wienerbröd har sitt ursprung från Danmark. Spandauer namngivet efter det välkända fängelset i stadsdelen Spandau i Berlin. Brödet uppvikning av de fyra hörnen ansågs likna fängelsets 4 hörntorn och att krämen spärrades in av tornen. Läs mer > Om smördegsbakelser.

Wienerbrödsdeg är en variant av smördeg med jäst och behöver därför jäsas liknande vetedeg (Läs mer > Om smördeg). "Svenska wienerbröd" bakas på lite annorlunda sätt och med margarin i stället för smör. Se dito recept.

Tillhörande recept

Wienerbrödsdeg - grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem