Coulis de tomates provenįale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 16

Sås till pasta, pizza >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Coulis de tomates provenįale, tjock sås av färska tomater med medelhavskänsla

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 35

Kcal / portion: 35

GBR (GI) / port: 1

Recept: 554 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 100 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till pasta, pizza > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning

Se film, klicka på "Ma fleur d´oranger" under bilden.

  1. Kryddbukett: Bind samman örtbladkryddorna till en bukett, eller stoppa kryddorna i en kryddpåse (läs mer > gasbinda).
  2. Tomater: Koka upp vatten. Släpp ner 1-2 tomater i taget. Koka dem i 10 sekunder. Ta upp, skär bort skaftänden, dra av skalet. Dela dem på tvären. Krama varje halva så att saft och kärnor försvinner, över en bunke med såll. Spar josen. Avlägsna vitaktigt inre kött. Grovhacka.
  3. Lök finhackas. Fräs den glansig i en stor stekkastrull med olja på medelvärme cirka 10 minuter, utan att den tar färg. rör ner mjöl och fräs vidare i 3 minuter.
  4. Coulis: Skala och krossa vitlök. Tillsätt tomater, vitlök, socker och kryddor. Koka sakta under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och sjud i ytterligare en halvtimme. Tillsätt tomatjos och vatten om såsen kokar ihop för mycket.
  5. Purén är färdig när den smakar genomkokt och är så tjock att den ligger som en massa i en sked. Ta bort kryddbuketten. För färgens skull kan man röra i lite konserverad tomatpuré och sjuda i ytterligare 2 minuter. 

Kockens kommentar

Detta är en tjock, koncentrerad tomatsås med tydlig medelhavskänsla. Passar utmärkt till kokt eller stekt kyckling, kokt oxkött, pannbiff, varma köttrester, ägg, pasta och pizza. "Portionsvikt" ovan blir missvisande, eftersom mycket rensas bort vilket inte beräknas i systemet. Av 1,5 kilo tomater får man ut cirka 5 deciliter sås ā 100 gram. Näringsvärdena är trots detta hyggligt rättvisande. Coulis kan avse  något som hackats, pureats, eller en koncentrerad sås. Läs mer > Om coulis.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem