Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal pizzor: 4

Så lagas pizza >

 

 

Pizzautrustning >

 

 

Om kalljäsning bröddeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Masa pizza napoletana, italiensk kalljäst pizzadeg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 469

GBR (GI) / port: 57

Recept: 1876 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 174 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas pizza > Äts ej

Pizzautrustning > Äts ej

Om kalljäsning bröddeg > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 12 tim )

Se film, klicka på "Håkan" under bilden.

  1. Blanda vatten med jäst och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt 1/3-del av mjölet och rör samman. Tillsätt salt och resten av mjölet. Blanda och knåda samman till en klump.
  2. Riv: Lägg degen på lätt mjölat bord och riv (knåda) den i 10-15 minuter till en elastisk och mjuk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg).

    I filmen används degblandare, 3 minuter på lågt varv plus 5 minuter på medel hastighet, varefter salt tillsätts och degen knådas 4 minuter till. 
  3. Vila: Dela degen i 6 lika stora bitar (~200 g/st). Rundriv (rulla) till släta fina bollar. Pensla med matolja så att inte skorpa bildas och så att de inte fastnar. Lägg på inoljad plåt, bricka eller i bunke. Täck med plastfilm. Ställ in i kylskåp i 1-3 dygn.
  4. Forma: Färdig degboll kavlas till rundlar, eller på italienskt vis: Färdig degboll plattas ut till en centimetertjock platta på mjölat bakbord. Därefter trycks degen ut med fingrarna, från mitten eller utifrån, vilket avlägsnar gasbildning. Bearbeta inte 1- 1½ centimeter av kanten. Detta samtidigt som degen vrids runt i cirkelrörelse så att den gradvis tunnas ut och plattan utvidgas. Degplattan kan även vändas i luften som pizzabagaren ett antal gånger tills lagom stor. På detta sätt får man en ojäst tunn botten som är ganska fast och en degkant som sväller upp när den bakas. Se film på recept > Pizza Margherita.
  5. Pizza: Bred på tomatsås och garnera med pålägg enligt eget önskemål. Pizza gräddas i het ugn (250°C+). Läs mer > Så lagas pizza.

Kockens kommentar

Pizza bakas traditionellt med ingen eller liten mängd jäst till stora, runda tunna degplattor (30 cm breda). Då behövs en pizzaspade för hantering (läs mer > Pizzautrustning). I detta recept halv mängd mjöl per pizza (~2 dl) som ger cirka 20 cm breda pizzor, vilket är mer lätthanterligt. Salt dödar jästen i direktkontakt. Därför blandar man salt med mjöl eller så gör man som i detta recept. Pizza bakas traditionellt i mycket het ugn (250°C+), inklusive underlaget som pizzan läggs på. Därför skall också ugnsplåten förvärmas, liksom pizzasten om man har sådan.

Riva: Pizza bakas på glutenrikt vetemjöl, helst durumvete­mjöl eller Vetemjöl special, men vanligt vetemjöl fungerar också. Degen knådas tills elastisk, vilket på bagarspråk benämns att riva degen. Att riva degen innebär att tänja ut degen många gånger, inte att trycka samman. Läs mer > Så knådas, rivs deg.

Kalljäsning: Degen kalljäsas (läs mer > Om kalljäsning bröddeg). I många andra recept varmjäses degen med större mängd jäst på samma sätt som vetemjölsbröd, vilket kortar tiden, ger luftigare men också ett degigare bröd liknande pan pizza. Se recept > Svensk pizzadeg.

Alternativ

Italiensk pizzasås

Pizzasallad

Italiensk varmjäst pizzadeg

Svensk pizzadeg

Pizza capricciosa

Pizza Margherita

Pizza marinara

Pizza calzone

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem