Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar (12/tårta): 12

Om ris >

 

 

Blåhallon, salmbär

 

 

Om pannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 186

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3108 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 139 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om ris > Äts ej

Blåhallon, salmbär 0%

Om pannkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Koka grötris: Koka ris i lättsaltat vatten cirka 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.
  3. Skålla mandel (koka 1-2 minuter). Låt svalna något. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.
  4. Pannkaka: Sätt ugnen på 200°C.
  5. Smörj en ugnssäker form med hög kant. 
  6. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg.
    Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.
  7. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  8. Servera med vispad grädde.

Kockens kommentar

Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Det är en "rispannkaka" (läs mer > Om pannkakor). Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och hallon. Blåhallon växer vilt främst i Skåne och på Gotland (läs mer > Blåhallon). Saffranpannkaka är utsedd av ICA Buffé till Gotlands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem