Kokt vitt matris - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Så lagas ris >

 

 

Om ris >

 

 

Risångare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kokt vitt matris - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 224

GBR (GI) / port: 29

Recept: 898 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 0%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 193 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas ris > Äts ej

Om ris > %

Risångare > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min )

Följ alltid anvisningarna på paketet. Vattenmängd och tillagningstid varierar med rissort (läs mer > Om ris). För detaljerad beskrivning, se > Så lagas ris.

  1. Sköljning: Sköljer man riset i kallt vatten avlägsnas en del av stärkelsen och riset blir mindre klibbigt. Man kan också blötlägga riset vilket kortar koktiden. Dock ej nödvändigt.
  2. Vattenmängd: Vitt ris kokas i bestämd mängd vatten, cirka dubbla mängden, tills allt vatten kokat in i riset. Alternativt kokas ris i rikligt med vatten, varvid vattnet silas bort när riset är klart. Man kan också ångkoka riset eller koka i vatten­bad. Läs mer > Så kokas ris.
  3. Kokning: Lägg riset i kallt vatten med lite salt och koka upp. Rör om och lägg på lock. Riset sjudes på svag värme utan att röras om ytterligare, tills det inte längre suger åt sig vatten. Vid bestämd vattenmängd måste man passa att det inte kokar torrt och bränns. Tillsätt hett vatten vid behov.
  4. Koktid för vitt ris vanligen runt 20 minuter. Kortare för parboiled ris (5-15 minuter). Se förpackning.
  5. Lufta riset med en gaffel. Smaka av och servera.
  6. Tillval: En klick smör i det kokta riset gör riset glansigt, smakrikt och mindre klibbigt.

Kockens kommentar

Ris skall sjudas inte kokas, i bestämd vattenmängd eller i rikligt med vatten. Allra bäst är att ångkoka. Koka i vattenbad är också ett alternativ. Tillagnings­tiden varierar med rissort. Generellt kokas fullkornsris i 40 minuter, långkornigt vitt ris i 20 minuter och kort­kornigt grötris i 20-50 minuter. Ris är ofta förbehandlat ("parboiled"), vilket förkortar tillagningstiden. Följ alltid anvisningen på förpackningen. Läs mer > Om ris.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem