Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 229
Kcal / portion: 1047
GBR (GI) / port: 7
Recept: 4190 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 20%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas lever > Äts ej
Om fläsk och bacon > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Putsa helst levern från ytliga kärl (blodådror) och hinnor så att inte köttet bågnar vid tillagning.
- Skär i centimetertjocka skivor. Vänd dem i mjöl.
- Stek bacon eller fläsk knaprigt. Lägg över på hushållspapper för avrinning.
- Hetta upp rikligt med smör i het stekpanna. När fettet slutat bubbla lägg i levern, men inte för tätt inpå varandra. Bryn båda sidorna och efterstek på lägre värme. Stek 2 minuter per sida. Ta ur.
- Värm kapris i matfettet om "anglaise", eller om "suedoise" tillsätt grädde i leverpannan och koka upp. Sila gräddsåsen om fin sås önskas.
- Servera med kapris (anglaise) eller med lingon (suédoise).
Kockens kommentar
Lever serveras "ā la minute" dvs snabbt lagat och genast serverad. "Välstekt lever" och lever som får den ligga och vänta blir torr och seg. Anglaise, dvs på engelskt vis innebär kalvlever med bacon och kapris. Suédoise är klassiskt grislever med fläsk och lingonsylt. Lever kan också stekas och serveras på italienskt vis, på berlinarnas vis, på tyskt vis eller på spanskt vis. Läs mer > Så lagas lever.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.