Pommes pailles - höpotatis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Mandolin >

 

 

Japansk rotsaksstrimlare>

 

 

Rivjärn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Pommes pailles - höpotatis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 168

GBR (GI) / port: 21

Recept: 672 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 149 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Mandolin > Äts ej

Japansk rotsaksstrimlare> Äts ej

Rivjärn > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

  1. Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte svartnar.
  2. Skär bort kanten på två sidor så att den blir cirka 7 cm lång och 4 cm bred. Självklart kan man strimla hela potatisen, men det blir inte lika vackert resultat. Lägg i kallt vatten.
  3. Finstrimla potatis till tändstickstjocka stavar (2x2 mm) i en mandolin eller i en japansk rotsaks­strimlare (se kommentar nedan). Ta en potatis i taget och lägg stavarna i kallt vatten för att inte mörkna.
  4. Rör om försiktigt i potatisvattnet för att bli av med stärkelse. Byt vattnet några gånger.
  5. Ta upp potatisen och låt rinna av ordentligt, samt torka av försiktigt med hushållspapper eller handduk. Låt vila en stund för att ånga av.
  6. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Lägg i lagom mängd och låt fritera till gyllengul färg i cirka 4 minuter. Rör om försiktigt med trägaffel så att de lossnar från varandra.
  8. Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera medans den fortfarande är varm (kallnar fort).

Kockens kommentar

Bäst är att använda stärkelsefattig potatis till exempel sorten Fontane. Stärkelsen gör att strimlorna lättare klibbar samman med varandra och lättare faller sönder. För att strimla potatis kan man använda en mandolin eller en japansk rotsaksstrimlare som ger skruvade strimlor. Läs mer > Klicka på ingrediensen. I brist på sådan kan man finstrimla med kniv eller grovriva på ett rivjärn. Höpotatis är krispigare än annan friterad potatis och passar som tillbehör till, eller garnering av stekt kött. Kan också användas till plockmat eller som drinktilltugg.

Passar till

Flamberad morkulla

Friterad persilja

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem