Potatischips
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Så friteras rotfrukter >

 

 

Fritös >

 

 

Fettupptag vid fritering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Potatischips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 242

Kcal / portion: 224

GBR (GI) / port: 10

Recept: 1345 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 93 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så friteras rotfrukter > Äts ej

Fritös > Äts ej

Fettupptag vid fritering Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (20 min )

  1. Välj fast potatissort. Tvätta den noga och låt skalet sitta kvar.
  2. Skiva potatisen mycket tunt t.ex. med osthyvel.
  3. Lägg i bunke och skölj ordentligt i kallt vatten. Ställ sedan bunken med vatten och potatis­skivorna i kylskåpet i en halvtimme eller mer för att uppnå bästa resultat.
  4. Ta ut och låt chipsen rinna av. De måste vara torra, annars sprätter rejält. Torka av mellan hushållspapper eller handduk. Arbeta snabbt. Chipsen skall förbli kalla.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera potatisflarnen tills de fått en fin gyllenbrun färg, i 3-5 minuter. Fiska upp chipsen med hålslev och lägg på hushållspapper för fettavrinning. Salta genast.

Kockens kommentar

Näring: När potatisskivor friteras försvinner merparten av potatisens vatten, samtidigt som chipsen absorber stekfett. För att näringsberäkning skall bli korrekt i recept måste man välja ingrediensen "Potatis till chips" och ange tillagningsmetod "stek", samt välja vara "Fettupptag frityrolja" och ange 0,9 dl per kilo rå potatis. Läs mer > Så friteras rotfrukter.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem