Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal tallrikar: 8

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1288 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 251 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Skala och tunnskiva potatis. Skala och hacka lök. Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Skiva.
  2. Fräs purjo- och lök försiktigt i en stor kastrull på medellåg värme i 10-15 minuter utan att bränna.
  3. Tillsätt hälften av buljongen och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter.
  4. Ta av kastrullen, tillsätt resterande buljong. Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil. Späd ut soppan om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).
  6. Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas. Garnera rikligt med finhackad gröslök.

Kockens kommentar

Vischyssoise är en kall variant av Parmentier. Namnet från staden Vichy i södra Frankrike, känd för Vichy­regimen under Andra Världskriget och för Vichyvatten. Det är inte en genuin fransk soppa, utan skapades av en fransk kock på Ritz-Carlton i New York (Louis Diat) i början på 1900-talet. Läs mer > Om soppor. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. En del av grädden kan ersättas av mjölk. Ibland tillsätts en skvätt vitt vin.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem