Bakad klassisk New York cheesecake
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

 

Kockskolan:

 

Om ostkaka, cheesecake>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Bakad klassisk New York cheesecake

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 275

Kcal / portion: 463

GBR (GI) / port: 3

Recept: 5558 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 17%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 168 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om ostkaka, cheesecake> Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (3 tim + 8 tim )

Se film, klicka på "Marha" under bilden ovan.

  1. Rumstemperera alla ingredienser i god tid.
    Förvärm ugnen på 175°C.
  2. Tårtbotten: Riv citronskal. Mosa eller mixa kexen smuliga tillsammans med citronskal och socker (i filmen används farinsocker). Blanda med mjukt eller smält avsvalnat smör.
  3. Smöra en springform med hög kant. Häll i kexblandningen jämt i formen. Tryck till pressa degen kompakt med fingrarna eller som i filmen med ett decilitermått. Se till att degen går upp några centimeter på kanten.
  4. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, tills gyllenbrun skorpa. Ta ut och låt kallna.
  5. Kräm: Bearbeta philadelphiaosten i degblandare (rekommenderas) på medel hastighet ett par-tre minuter. Alternativt bearbeta smeten väl med träslev. Skrapa ner smet från kanten under hela processens gång så att all smet blir väl blandat.
  6. Tillsätt socker lite i taget under omrörning och en gnutta salt. Tillsätt ett ägg i taget och låt det röras ut i smeten innan nästa ägg tillsätts. Tillsätt långsamt citronjuice. Sänk hastigheten på degblandaren till låg. Tillsätt gräddfil lite i taget. Slutligen tillsätts vaniljextrakt. Häll krämen i formen och jämna till ytan.
  7. Sänk ugnsvärmen till 160-165°C.
  8. Grädda: Bäst är att baka kakan i vattenbad, men då måste formen kläs in med aluminiumfolie så att inte vatten tränger in (se filmen). Grädda kakan i 1:45 till 2 timmar.
  9. Ta ut bakverket och låt den svalna i sin form i 20 minuter. Lossa kakans kant från formen med en smal kniv runt kanten. Låt stå någon timme eller så ytterligare för att svalna. Ställ sedan i kylskåp i 6-8 timmar. Eventuellt löst övertäckt med plastfilm.
  10. Servera: Ta ut formen och lätta försiktigt på springklämman. Om tårtkanten klibbar mot formen kan man värma kanten lite lätt med en hårtork eller en gasbrännare. Ta bort ringen och flytta över på ett tårtfat. Tårtan skärs bäst upp med en stor vass uppvärmd och avtorkad kniv, som rengörs mellan snitten.

Kockens kommentar

En cheesecake blir stabil tack vare äggen i smeten som stelnar i ugnsvärmen. Ingredienserna har olika konsistens och måste tillsättas i tur och ordning för att få till en jämn smet och konsistens. Det är också viktigt att under tillagningsprocessen skrapa rent vispen och skålens kanter.

Cheesecake: Ostmassa i bakverk har förekommit sedan man började tillverka ost. Begreppet "cheese­cake" har funnits i skrift i England sedan 1300-talet. Den moderna "cheesecake" som vi idag är mest bekant med räknar sina dagar tillbaka till 1800-talet. I USA blir cheesecake särskilt populär efter det att William Lawrences 1872 i sin osttillverkning råkade skapa en extra mjuk och krämig färskost, som sedermera såldes under namnet Philadelphia Cream Cheese. Läs mer > Om ostkaka, cheesecake.

Passande tillbehör: Körsbärssås. Se recept via länk nedan.

New York cheesecake = med Philadelphiaost. Lantbrukaren William Lawrence i Chester New York skapade 1872 en extra krämig färskost som sedan salufördes som Philadelphia cream cheese och som blev särskilt populär i cheesecakes. 

Alternativ

Obakad cheesecake

Äggost från Bohuslän

Körsbärssås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem