Friterade ostbollar
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal styck: 11

Så friterar man >

 

 

Så friteras ost >

 

 

Fritös >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Friterade ostbollar

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 106

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1161 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 8%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 55 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras ost > Äts ej

Fritös > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Hungry for Goodies" under bilden.

  1. Sås: Förbered dippsås om sådan önskas, förslagsvis en kryddstark sötsur sås.
  2. Fyllning: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa dem i en skål med potatisstöt eller gaffel. Riv hårdost.
  3. Tillsätt övriga fyllningsingredienser utom hårdost. Blada väl till en fast sammanhållen smet.
  4. Ta en rågad matsked smet i handen, rulla den så att smeten hänger ihop. Platta till smeten med en grop mitten och lägg riven ost i gropen. Baka ihop till en pingpongbolls storlek och rulla den jämn.
  5. Frityrsmet: Blanda smet i proportionera 2 dl majsmjöl, 2 msk vetemjöl med 1 dl vatten till en ganska tjock pannkaksliknande smet. Salta lätt. Häll ströbröd i en skål. Mängderna som anges i ingredienslistan avser det som äts.
  6. Doppa bollarna i smeten och vänd dem sedan i ströbröd. Lägg dem i frysen i minst en timme.
  7. Värm olja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  8. Fritera bollarna cirka 4 minuter tills gyllenbruna och knapriga. Testa tiden med en första boll, osten skall ha smält i mitten.
  9. Ta ur med hålslev och lägg på galler eller hushållspapper en kort stund för fettavrinning. Servera som tillbehör till mat eller som snacks med sötsur sås.

Kockens kommentar

Det finns många varianter på friterade ostbollar. I stället för potatis kan vetemjöl och annat användas, det väsentliga är att smeten är formbar till bullar och att ost ingår. Ingredienserna i övrigt enligt egen smak. Läs mer > Så friteras ost.

Näring: Vid tillredning används mer paneringssmet än vad som fäster på bullarna och vad som äts. Här anges konsumtionsmängd för att få korrektare portions- och näringsberäkning. Mängd åtgång är 5 gram mjöl, 4 gram vatten och 5 gram ströbröd per boll av ping­pongbolls storlek (läs mer > Om frityrsmet). Vid fritering sugs en del frityrolja upp i paneringen (50% olja per ströbröd viktmässigt). Detta anges med Fettupptag vid fritering. Läs mer > Om fettupptag. Notera att paneringen utgör drygt hälften av receptets kalorimängd.

Passar till

Sötsur sås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem