Hemlagad sjuden vit chokladglass
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 15

Så tilllagas glass >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad sjuden vit chokladglass

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 306

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3084 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 19%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 67 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så tilllagas glass > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Om glass > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Ett Gott Land" under bilden ovan.

  1. Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra.
  2. Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Värm upp till 65-70°C, det skall inte koka. Ta bort vaniljskida.
  3. Tillsätt choklad och rör om.
  4. Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
  5. Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
  6. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten, lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
  7. Kyl smeten innan den hälls i maskinen. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
  8. Glassmaskin: Starta maskinen i förväg så att den kyls ner. Häll glassmeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
  9. Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
  10. Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.

Kockens kommentar

Konsten att få fin len glass är i första hand att frysa glassen under omrörning med så små iskristaller som möjligt så att se inte märk i munnen. Detta är svårt att göra utan glassmaskin. Alternativet är att ställa in smeten i frysen och röra om ofta i smeten under närmaste 3 timmar. Läs mer > Så tillagas glass.

Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem