Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om parfait >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hjortronparfait, äggkräm med kakbotten

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 812

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3249 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 232 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Värma i vattenbad > Äts ej

Om parfait > Äts ej

...

Tillagning (1 tim + 3 tim )

  1. Passera hjortron (pressa sylten i ett såll).
  2. Skålla mandel (lägg mandeln i kokande vatten några sekunder, ta upp och kläm med fingrarna ut mandeln ur skalet). Mal mandel och nötter i en mandelkvarn.
  3. Parfait: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayon­liknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat.
  4. Blanda passerad hjortronsylt och likör. Vispa grädden till halvhårt skum. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Fördela massan i 2 runda former/portion. Ställ formarna i frysen i minst 3 timmar.
  5. Kakbotten: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda nöt- och mandelnmoset med vetemjöl och socker. Smält smör. Vispa äggvita lite lätt och blanda med smör och nötblandning till en jämn smet.
  7. Bred ut i 2 rundlar motsvarande parfaitformen, på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i ugn till vacker gyllenbrun färg. Ta ut. Lossa från underlaget innan de stelnat helt.
  8. Sås: Vispa äggula, socker och likör till en pösig sabayon i kastrull över svag värme. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i såsen.
  9. Servera: Lägg upp som på bilden. Servera sabayonsåsen till och eventuellt även lite passerad hjortronsylt. Dekorera med lite hjortronrester från passeringen.
  10. Förvaring: Kräm och recept förvaras och serveras bäst kall.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.

Parfait (fr. = perfekt) avser något extra fint, perfekt lagat. Det kan avse olika slags desserter, men oftast är det en frusen dessert på äggkräm blandat med vispad grädde (Parfait glacé). Utan grädde kan krämen serveras som en dessert, då kallad sabayon, i Italien zabaione (se dito recept). Läs mer > Om parfait.

Alternativ

Parfait glacé

Parfait glacé au café

Fryst vaniljparfait

Kall limeparfait

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem