Klassisk köttfärslimpa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om köttfärsrätter >

 

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

Om späckning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk köttfärslimpa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 893

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3570 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 622 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om ugnslagad köttfärs > %

Om späckning > Äts ej

...

Skapat av
Anna, Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Värm upp ugnen till god ugnsvärme, 175°C.  
  2. Riv eller finhacka lök. Fräs den glansig i smör.
  3. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla cirka 5 minuter. Massan skall vara ganska fast, men inte ohanterbar. Späd med vatten eller mjölk om för fast, alternativt tillsätt lite mer ströbröd.
  4. Tillsätt färs, ägg, lök och kryddor. Blanda till en ganska fast smet. Forma smeten till en limpa. Lägg i smörad ugnssäker form. Utan kantstöd flyter limpan ut lite grann, men då får man inte plats med buljong (moderna recept brukar rekommenderar att tillaga i en brödform).
  5. Pensla ytan med äggula och beströ med ströbröd. Överst läggs smör i små "flockar".
  6. Ställ in färsen i ugnen. När färsen börjar få färg tillsätts lite het buljong (eller hett vatten). Ös steken ofta under stekningen. Tillsätt mer buljong vid behov. Stek i närmare en timme.
  7. Tillbehör: Skala och koka potatis. Skala och skiva morot som får småkoka i lättsaltat vatten i 5-10 minuter.
  8. Sås: Vispa ut mjöl med lite grädde i en panna till jämn smet. Tillsätt buljongspad från grytan. Värm på. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera köttfärslimpa med potatis, morötter, sås och svartvinbärsgelé.

Kockens kommentar

Klassisk fin köttfärs består av mald nötfärs med inblandning av kalvkött och späck (läs mer > Späck). Späcket ger extra smak. Byt gärna ut en del av nötfärsen mot detta för godare smak.

Det går att förenkla receptet lite vilket brukar ske i moderna recept, men som alltid blir det inte lika gott. Man kan hoppa över att fräsa löken, att pensla med ägg, att "flocka" med smör, eller att koka i buljong. För ett magrare alternativ kan man använda mjölk i stället för grädde. Man kan smaksätta färsen enligt egen smak. För att få lite extra stuns kan man tillsätta HP-sås eller hackad ansjovis.


Alternativ

Pastejig köttfärslimpa

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem