Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om kål >

 

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

Om pudding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kålpudding, klassisk svensk husmanskost

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 786

GBR (GI) / port: 11

Recept: 3143 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 564 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om kål > Äts ej

Om ugnslagad köttfärs > Äts ej

Om pudding > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 175-200C.
  2. Förbered: Ta bort stockdelen på kålhuvudet. Skär i strimlor eller grovhacka. Skala och finhacka lök.
  3. Fräs löken glansig i smör på medelvärme, cirka 5 minuter utan att bränna. Lägg åt sidan.
  4. Fräs kål på lite högre värme i rikligt med smör utan att bränna. Stek cirka 5 minuter i omgångar. Rör om och vänd flera gånger.
  5. Blanda kål och lök. Klassiskt är att smaksätta med lite sirap, men vi tycker att det räcker med sötman i löken.
  6. Färs: All slags färs går bra. Blanda färs och ägg till en halvlös gegga. Tillsätt vatten vid behov, men vätskan från äggen brukar räcka. Salta och peppra och smaksätt enligt eget tycke. HP-sås ger lite stuns åt anrättningen, men är inte klassiskt.
  7. Lägg hälften av kålet i en ugnssäker form. Bred över färs och täck med kål.
  8. Grädda mitt i ugnen i 45-60 minuter. Kålet på toppen får gärna bli lite brynt på ytan men inte svartbränd.

Kockens kommentar

Puddingen kan blandas upp med kokt ris eller risgryns­gröt. Om man byter ut kål mot lök, får man en lökpaj. Timjan i färsen ger "sydlänsk" smak. Kålpudding är enkel att göra och går utmärkt att frysa. Skär puddingen i portionsbitar, förpacka och frys in.

Näring: Notera att lingonsylten utgör 38% av kalorimängden. Dom flesta tar dessutom mer lingon än vad som anges i receptet. Ett alternativ är att bara servera råfrysta lingon till. Syrligt och gott! 

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem