Wallenbergare original
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om köttbullar, färsbiffar >

 

 

Om Hagdahl >

 

 

Om Julius Carlsson >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Wallenbergare original

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 1136

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4543 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 15%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 557 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej

Om Hagdahl > Äts ej

Om Julius Carlsson > Äts ej

...

Skapat av
Werner Vögeli

Tillagning (45 min )

  1. Köttfärsen skall vara finmald (3 gånger genom fina skivan på köttkvarnen). Helst av kalvinnanlår och absolut fri från senor och fett. Ställ in i kylskåpet, den skall helst vara iskall.
  2. Blanda färs med salt, peppar, äggulor i en bunke. Tillsätt kall grädde lite i taget under hård omrörning med träslev. Låt färsen vila en stund.
  3. Skala och koka potatis. Mosa med potatisstöt och tillsätt en klick smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar.
  4. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften på ett smörpapper.
  5. Dela färsen i portionsdelar. Platta ut till runda biffar cirka 1,5 centimeter tjocka (plattare än på bilden ovan). Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
  6. Värm ärterna hastigt i kokande vatten.
  7. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på var sida. Lägg upp.
  8. Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det genom en sil över Wallenbergarna.
  9. Servera med mos, äter och rårörda lingon.

Kockens kommentar

Traktören Tore Wretman lär ha sagt att en Wallenbergare bör innehålla kalvbräss för att förhöja både smak och textur.

Wallenbergare sägs ha tillkommit när Marcus Wallenberg d.ä., inspirerad från en utlandsresa på 1930-talet, bett köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att tillaga en rätt av hackad kalvfilé. Läs mer > Om Julius Carlsson. En annan version är att rätten är uppkallad efter Amalia Wallenberg, dotter till Charles Emil Hagdahl (se dito), som sägs ha skapadt anrättningen. Vad som däremot är säkert är att rätten på bilden är tillagad i ugn av Petter Thoen, Kockskolan.

Alternativ

Alt: Viltwallenbergare

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem