Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Mängd buljong dl: 6

Om buljong och fond >

 

 

Så kokas hummer >

 

 

Silduk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 111

GBR (GI) / port: 0

Recept: 668 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 120 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om buljong och fond > Äts ej

Så kokas hummer > Äts ej

Silduk > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim )

Spara hummerskalen efter en måltid och tillred därav en utsökt god hummer­soppa. Se till att inte pappersservetter och annat skräp följer med. Ställ kallt till nästa dag. 4 normalstora humrar ger cirka 1 kilo skal och rens = drygt 1/2 liter soppa = 2 tallrikar soppa. Kan också användas som buljong eller kokas ner till fond. Det är lätt att koka fond, även om instruktionen nedan är lång.

  1. Rensa bort magsäck och gälar.  Bryt sönder skalen i mindre bitar eller krossa dem i en mortel.
  2. Smaksättare: Skär lök och rotsaker i små bitar. Fräs detta i panna med smör några minuter utan att bränna. Häll över i stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och övriga smaksättare. Salt tillsätts först senare när buljong och fond skall användas.
  3. Svetta: Pannstek skalen i omgångar 3-5 minuter i smör, lägg över i kastrull. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 20-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
  4. Sjud: Fyll på med vin och vatten till halv kräftvolym. Lägg på lock, koka upp och låt sjuda i 20-30 minuter. Ta av från värmen och låt helst stå i en timme för att "sätta" smakerna.
  5. Sila: Ta ur större skalbitar och sila buljongen. För finare buljong även genom silduk.
  6. Avsmakning soppa: Buljongen kan ofta användas som den är till soppa. Är buljongen för tunn i smaken kokas den ner och är den för kraftfull spädes den med vin och/eller vatten. En liten skvätt konjak eller dylikt ger extra piff och önskar man fylligare soppa kan grädde tillsättas som får koka in en stund. Smaka av.

Hummerbuljong, fond:

  1. Avfettning: Det är smaken som eftersträvas i en fond, inte fett. Ställ buljongen i kylskåp. Ta bort fettkakan som stelnat på ytan efter ett dygn.
  2. Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Kokar man ner ännu mer får man en koncentrerad fond.
  3. Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.

Använd buljong och fond till fisk- och skaldjurssoppor, i såser, eller till att pochera fiskfilé.

Kockens kommentar

Buljong av kräftor, hummer och räkor tillreds på likartat sätt, smaksättningen kan variera efter tillgång och egen smak. Var försiktig med mängd torra kryddor i synnerhet salt, det är bättre att krydda i efterhand när man använder buljongen till sås eller soppa. Detsamma gäller alkohol.

Vattenreduktion = vätskeförlust vid kokning och silning.

Alternativ

Kräftsoppa

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem